- Biała kiełbasa swoją nazwę zawdzięcza jasnej cielęcinie, z której się głównie składa. Ponieważ biała kiełbasa jest tylko gotowana, bez wcześniejszego peklowania lub wędzenia, jasna cielęcina zachowuje swój charakterystyczny białawy kolor.
- Każda masarnia ma swój dobrze strzeżony sekretny przepis – strzeżony patentami (o które nie raz walczy się w sądzie!).
- Biała kiełbasa jest bardzo słynna: według legendy została wynaleziona w Rosenmontag (ostatni poniedziałek karnawału) 22 lutego 1857 roku w monachijskiej karczmie „Zum ewigen Licht” na Marienplatz. Wtedy rzeźnik Sepp Moser rzekomo pomylił się w liczeniu jelit owczych/baranich potrzebnych do swoich kiełbas wykonanych z cielęciny i dlatego postanowił nadziać mięso do jelit wieprzowych. Ponieważ jednak były one znacznie twardsze niż delikatne jelita baranie, gospodarz obawiał się, że kiełbaski mogą pęknąć w gorącej patelni. Starannie więc parzył świeże kiełbaski w gorącej wodzie i umieszczał je w glinianej wazie na stołach gospody. Gościom tak spodobała się nowa kreacja, że Moser nadal produkował w ten sposób swoje kiełbasy cielęce.
- Biała kiełbasa szybko się rozprzestrzeniła i jest obecnie integralną częścią życia w Monachium.
- Tak zapoczątkowało się bawarskie prawo, które mówi, że białej kiełbasie nie wolno słyszeć bicia dzwonów o dwunastej. Ponieważ w czasach Seppa Mosera nie było lodówek, a kiełbasa szybko się psuła, zawsze powinna być podawana świeżo przygotowana. Kiełbaskę trzeba było kupować w miarę możliwości rano i jeść przed południowym upałem.
- W XIX wieku kiełbasa biała była bardzo cenna: zawierała cielęcinę i wieprzowinę, pietruszkę, cytrynę, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon i cebulę.
- Oprócz przypraw i boczku kiełbasa musi składać się w co najmniej 51 procent z drobno posiekanej cielęciny, a także z gotowanej głowy cielęcej, boczku ze schabu, białek jaj i soli kuchennej.
- Delikatnych kiełbas nie wolno doprowadzać do wrzenia podczas podgrzewania, ponieważ wtedy skóra pęknie i mięso wydostanie się z jelita. Kiełbaskę gotuje się w temperaturze 75 stopni.
- Dziś Weißwurst je się o każdej porze dnia, ale nadal zajmuje szczególne miejsce rano.
- Zgodnie z tradycją, nigdy nie zamawia się 1 czy 2 sztuk kiełbaski. Większość miłośników gotowanej kiełbasy uważa, że trzy do czterech kawałków to odpowiednia ilość, aby móc się nasycić.
- Nie tylko ważne jest KIEDY je się kiełbaskę, ale też JAK się ją je. Jak prawidłowo jeść kiełbasę, od dawna toczą się gorące dyskusje. W każdym razie jest spożywany bez skóry. Bawarczycy spierają się też o to, czy kiełbaska powinna być „gezuzelt”, czyli wyssana, czy rozcięta wzdłuż.
Quelle:
https://www.planet-wissen.de/kultur/brauchtum/bayerische_traditionen/bayern-weisswuerste-100.html
https://www.cooknsoul.de/essen-und-trinken/zubereitung-und-praxis/weisswurst/
Zajrzyj do sklepu i wybierz e-booka dla siebie!
-
“Deutsch systematisch” – miesięczna subskrypcja – poziom A1/A299,00zł z VAT / month
-
“Deutsch systematisch” – miesięczna subskrypcja – poziom B1/B299,00zł z VAT / month
-
Ebook “Ucz się NIE na własnych błędach”79,00zł z VAT
-
Ebook “Jestem w ciąży!!”180,00zł z VAT
-
Ebook “Gdyby nie der, die, das…”49,00zł z VAT
-
Ebook 200 przymiotników, które musisz znać119,00zł z VAT
-
E-book „185 najczęściej używanych niemieckich czasowników” + 130 ćwiczeń i odpowiedzi119,00zł z VAT
-
E-book „Rozmowy telefoniczne po niemiecku” + przykładowe rozmowy85,00zł z VAT